Loading. Please wait...
search

Mack en Speciaaltransportdag 2011

Ieder jaar wordt er traditiegetrouw door Truckstar het eerste weekend van oktober de Mack en Specialtransport dag georganiseerd. Bedrijven komen vanuit het gehele land, en sommige zelfs van daarbuiten bijeen voor een weekend dat in het teken staat van Oldtimers, Amerikaanse trucks en uiteraard Speciaal transport. Aanvankelijk zou het dit jaar voor de eerste maal op een nieuwe locatie gehouden worden, de Veemarkthallen in Utrecht moeten namelijk plaats maken voor een woonwijk, maar omdat deze plannen vertraging opgelopen hebben werd het dit jaar wederom voor de laatste maal georganiseerd in Utrecht.

Het bijzondere van dit weekend is dat men de gelegenheid heeft om dit schitterende materiaal en de nieuwste technieken met eigen ogen te kunnen bewonderen en uitgebreid op de foto te kunnen zetten. De meest imposante machines en andere bijzondere objecten worden als lading meegenomen, van graafmachine tot tram, van keet tot oude havenkraan geen lading is te groot of te zwaar.

IMG_1755

Hieronder enkele foto’s van nieuw of bijzonder materiaal, alle foto’s zijn te zien in het fotoalbum.
Klik hier om naar het album te gaan

Te beginnen met de schitterende Scania LBS 141 van Kemp, deze Scania met Nooteboom dieplader is op zichzelf al een schitterende combinatie om te zien, maar de lading die er dit keer op stond maakte het extra speciaal. De lading bestond namelijk uit het meest recente maar nog niet voltooide restauratie project van Kemp, wederom een Scania, de 3e in de reeks. Wat het echter nog specialer maakte is het feit dat het chassis en de cabine los van elkaar volledig gespoten en grotendeels gemonteerd op de trailer stonden, waardoor je deze afzonderlijk van elkaar in detail kon bekijken, een gelegenheid die men niet vaak krijgt.

IMG_1768

IMG_1771

IMG_1767

Een tweede hoogtepunt voor mij was deze op het oog redelijk simpele Volvo FM van de van der Grift en Valkenburg groep. Deze Volvo lijkt op een doodnormale bakwagen met schuifzeilen, maar niet is minder waar. Deze Volvo is namelijk speciaal geprepareerd voor het vervoer van heftrucks, hoogwerkers en andere lage voertuigen. De Volvo is aan de achterzijde voorzien van een grote uitklapbare oprijdklep en de bak is hydraulisch te kantelen. Door de luchtvering van de truck te laten zakken, de klep uit te klappen en de bak te kantelen ontstaat ontstaat er een helling met een constante hoek van slechts enkele graden wat het mogelijk maakt om deze lage voertuigen te kunnen laden.

IMG_5172

IMG_1740

IMG_5173

Het mooiste van deze opbouw is dat alles te bedienen is met een afstandsbediening. Niet alleen het uitklappen van de oprijdklep of het kantelen van de opbouw, maar ook het oprollen van de zeilen en het bedienen van de ingebouwde lier. De gevaarlijke handelingen kunnen enkel alleen verricht worden als de afstandbediening fysiek contact maakt met een zogeheten “Safetypoint”. Hierdoor staat de chauffeur altijd op een veilige plaats en kan hij nergens onder of tussen komen.

IMG_1739

Ook dit jaar waren er weer veel nieuwe trailers te bewonderen. Het merendeel bestond uit de Nooteboom semidieplader met pendelassen, de zogeheten “MCO-PX”. Deze semidieplader is vorig jaar geïntroduceerd en kenmerkt zich door het extreem hoog nuttig laadvermogen en de grote stuuruitslag en veerweg van de pendel assen.

IMG_1750

IMG_1814

IMG_1809

Naast al dat MCO-PX geweld was er, net als vorig jaar, ook weer een Nooteboom Super Wing Carrier te zien. Dit maal een 3 assige variant. Deze trailer is de oplossing voor de steeds groter wordende windmolens en dus langer wordende wieken. Deze trailer is niet alleen bijzonder door zijn lengte (60 meter) maar ook doordat deze ingekort kan worden terwijl deze geladen is. Dit heeft als groot voordeel dat de draaicirkel tijdens het transport aangepast kan worden aan de situatie waardoor krappe bochten beter en sneller genomen kunnen worden.

IMG_1716

IMG_1718

IMG_5160

Uiteraard was er nog veel meer te zien, klik hier om alle 179 foto’s te zien.

 

One thought on “Mack en Speciaaltransportdag 2011”

de mini dieplader van martijn groenewoud stond op de dieplader van digro intra en stuurde zoals de echte ook doet er zijn veel foto`s van gemaakt

Comments are closed.

*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
show main info details details Like

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts