Loading. Please wait...
search

Special: Martens Best Scania R400 Haib 1055 XS

Het is al weer 4 jaar geleden, 5 December 2007, dat ik een special maakte van Nederlands zwaarste autolaadkraan de Effer 1750 van Martens uit Best (Klik hier om naar deze special te gaan)

Martens uit Best is al meer dan 50 jaar een begrip in de transportbranche. Aanvankelijk voor de agrarische industrie en later meer gericht op bouwproducten. De hedendaagse kernactiviteiten, het opslaan, transporteren en plaatsen van diverse bouw gerelateerde objecten en reclameobjecten, en de glasheldere specialisatie van Martens, namelijk het transporten en plaatsen van glas, vloeiden hier uit voort.

Deze kernactiviteiten, maar vooral de specialisatie, hebben er toe geleid dat vrijwel alle wagens in het wagenpark van Martens zijn voorzien van een kraan. Zo hebben ze een DAF met 22 ton/meter kraan met lier, een Scania met 30 ton/meter kraan en lier, een Scania met 55 ton/meter kraan en een Scania met 175 ton/meter kraan met lier en twee jibs. De laatste in dit rijtje behoort tot een van de zwaarste opvouwbare laadkranen in Nederland.

Afgelopen zomer (2011) kreeg ik van Martens het nieuws dat ze met een nieuwe kraanwagen bezig waren en dat deze binnen niet al te lange tijd afgeleverd zo gaan worden. Vanwege vakanties en andere bezigheden werd er besloten om in oktober af te spreken voor een fotoreportage. Zaterdag 9 oktober 2011 ben ik afgereisd naar Best om bij Martens een special te maken van de nieuwe kraanwagen.

IMG_1568_Virtual-Copy-(5800)

Deze nieuwe kraanwagen is net als de kraanwagen waar ik eerder een special van maakte een Scania R-Serie 10×4*6, oftewel 3 gestuurde en 2 aangedreven assen. Maar daar houdt de vergelijking op; de nieuwste telg in het wagenpark van Martens is uitgerust met een milieuvriendelijke Euro 5-motor zonder Ad-Blue, een ruime en comfortabele Highline cabine, een camerasysteem rondom en Scania’s nieuwe Opti-cruise versnellingsbak zonder koppelingspedaal. Het 5-assige bakwagenchassis met tripple-stel achter werd standaard af-fabriek geleverd, waardoor er geen extra as meer onder gebouwd hoefde te worden. Totaal is het GVW van het voertuig 45 ton met aslasten van 9 ton per as. Ondanks het hoge eigen gewicht van 32 ton blijft er hierdoor toch nog een goede 13 ton aan laadvermogen over.

IMG_1534IMG_1535IMG_1538

Scania Eindhoven trof de diverse voorbereidende werkzaamheden voor de opbouw van de kraan en laadbak, tevens werd de truck voorzien van diverse accessoires waaronder zwaailampen en verstralers. De verdere opbouw van de truck werd verzorgd door Damen Hydrauliek in Best. Hier werd onder andere de kraan, een Hiab 1055 E8, de laadbak en de bekisting opgebouwd.

Hieronder enkele opbouw foto’s die ik van Martens Best heb gekregen:

DSC_5020DSC_5025DSC05329DSC_5153DSC_5151DSC_5148

De kraan is een 90 ton/meter en kan acht keer hydraulisch uitschuiven tot een lengte van 19,6 meter waar er tot 3450 kg getild kan worden. De kraan kan uitgerust worden met een 175X-5 JDC jib, oftewel een jib die, als het buitenste uitschuifdeel wordt ingetrokken, met dubbel vermogen kan werken. Zo kan de kraan met deze jib op een afstand van 29 meter een ruim 1200kg heffen. Doordat de jib een knik van 20 graden kan maken ten opzichte van het dode punt, is het mogelijk om met de kraan ladingen door een kozijn, of onder een overkapping door te tillen.

IMG_1537IMG_1551IMG_1549

De kraan is boven de 2e as gebouwd en is bijzonder compact voor zijn klasse, minder als een cabine lengte inclusief jib.

IMG_5050IMG_1542

Door deze compacte bouw blijft er veel ruimte over voor een ruime laadvloer achter op de truck. De laadvloer is voorzien van twistlocks, zodat er een 20-voets container op vervoerd kan worden, en van een groot aantal gaten om rongen in te steken. Hierdoor kan de lading altijd op een optimale manier gezekerd worden op de laadvloer.

IMG_1564IMG_1560

De truck is rondom voorzien van diverse RVS kisten, tanks, spatborden en houders voor de stempelplaten bij de stempelpoten zodat men niet ver hoeft te lopen met de platen.

IMG_1567IMG_1588

En uiteraard kan ook de nodige werk- en veiligheidsverlichting niet ontbreken. De veiligheidsverlichting bestaat vrijwel volledig uit ledverlichting en is, net als de claxon van de truck, gekoppeld aan de Last Moment beveiliging van de kraan. Dit betekend dat het voor een ieder duidelijk is wanneer de kraan dicht tegen of aan zijn maximum zit.

IMG_1555IMG_1556IMG_1589

Uiteraard is ook deze truck in de huiskleuren van Martens gespoten, met op de deuren het logo van Martens.

IMG_1554

Aangezien ik toch bij Martens op het terrein was, heb ik meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de andere wagens ook te fotograferen. Zoals de 142 haakarm en de 124 kraanwagen.

IMG_1563IMG_1562

Naast deze 2, hebben ze ook nog en DAF met 22 ton/meter kraan met lier en een Scania met 30 ton/meter kraan en lier. Ook de zwaarste kraanwagen van Nederland stond thuis, dat kwam heel mooi uit want nu kon er mooi een vergelijk gemaakt worden tussen de nieuwste telg, 90 ton/m, en de “Terminator” 175 ton/m.

IMG_1590

Het eerste wat opvalt als je de 2 kraanwagens naast elkaar zet is hoe enorm de Effer kraan wel niet is. De Effer is bijna 2x zo groot als de Hiab. Ondanks dat de nieuwe Scania een grotere laadvloer heeft, blijft deze korter en compacter als de andere Scania. Dit is goed te zien op de foto waar de 2 kraanwagens met het uiteinde van de laadvloeren gelijk naast elkaar staan.

IMG_1594IMG_1612IMG_1615

Met deze nieuwe kraanwagen in het al schitterende wagenpark van Martens zijn ze gereed voor de toekomst. Maar op moment van schrijven zijn ze bij Martens al weer bezig met de volgende nieuwe Scania. Wederom een R400 Euro 5 met Highline cabine, een kraan en een triple-stel achter. Echter ditmaal een 37ton/m Hiabkraan met haakarm systeem op een 8×4*4 chassis. Deze komt er ter vervanging van de Scania 142H, vanwege de steeds strenger wordende milieueisen wordt het steeds lastiger om deze in te zetten, dus vandaar dat er een vervanger komt en dat de 142H met pensioen mag.

Hierbij wil ik Martens bedanken voor hun informatie en hun gastvrijheid en ze veel veilige KM en hijsklussen wensen met deze nieuwe Scania’s.

Op Bouwmachineweb.com staat ook een reportage van deze Truck

*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
show main info details details Like

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts