Loading. Please wait...
search

Unieke hijsklus door Sarens te Breda (Tandemhijs AC500-2)

Men is al een aantal jaren het station in Breda aan het verbouwen. Het station wordt groter om zo beter de steeds toenemende passagiers stromen te kunnen verwerken. Tevens wordt het station compleet gemoderniseerd en bied het straks ruimte voor woningen en kantoren. Sinds de start van de verbouwing in Mei 2012 is er al veel veranderd aan het station, zo is er een compleet nieuwe 36m brede en 70m lange voetgangers tunnel onder het station door gemaakt die de Noord en Zuid kanten van het station met elkaar verbind en waardoor men de 6 sporen en 3 perrons kan bereiken.

Voor de bouw van onder andere de +/- 150 appartementen, 9.000m2 winkelruimte en ruim 20.000m2 kantoorruimte worden er diverse kranen in gezet. Zo ook aan de Noordzijde van het station. Hier is 1 rupskraan bezig geweest met het opbouwen van een woningblok. Dit woningblok is om de rupskraan heen gebouwd, wat er dus eindelijke tot leidde dat de rupskraan in het gebouw stond toen de ruwbouw klaar was. Om met de bouw verder te kunnen moest de kraan dus weg gehaald worden.

DE5D0667_1_2_3_tonemapped-copy

Het weekend van 8 en 9 maart was ingepland voor het uit hijsen van de rupskraan, een klus die uitgevoerd werd door Sarens, de eigenaar van de rupskraan. Hiervoor had men twee Demag AC500-2 kranen met SSL afspanning ingezet oftewel twee 500tons hijskranen. Dit klinkt als overkill, want twee 500tons kranen zouden in theorie samen 1000ton moeten kunnen tillen, maar dat is in werkelijkheid niet zo. Één kraan kan dan wel 500ton tillen maar dit is op een afstand van 3m uit het hart van de kraan, dat is dus tussen de stempelpoten van de kraan zelf. Dit is in werkelijkheid bijna niet haalbaar want men kan dan daar de last oppakken, met een beetje gelukt rond zwenken (Mits de last niet te groot is) en aan de andere kant van de kraan weer wegzetten. Niet zo praktisch dus.

In deze situatie moest men de kraan over een gebouw van 6 verdiepingen hoog heen tillen, wat betekende dat de kranen met een maximaal uitgeschoven mast (56m), 160ton ballast en SSL afspanning stonden. De breedte van het gebouw zorgde er voor dat de afstand vanaf de hart van de kranen tot het hart de last, ook wel de vlucht genoemd, naar schatting een goede 22m was. Deze vlucht zorgde er voordat de kranen per stuk ongeveer 59ton konden tillen. De rupskraan in kwestie, een Liebherr LR 1160 rupskraan met 25,7m hoofdmast en 28,7m beweegbare jib ook van Sarens, heeft een eigen gewicht van ongeveer 170ton in deze configuratie, te zwaar voor de 2 Demag kranen om in zijn geheel over het gebouw heen te tillen dus.

Vandaar dat er op de Zaterdag, nadat de 2 Demag kranen opgebouwd waren, begonnen werd met deels uit elkaar halen van de rupskraan. De jib en het hijsblok werden er afgehaald evenals al het ballast (60 ton) waardoor het gewicht van de rupskraan afnam tot ongeveer 105ton.

DE5D0647

Daarna werd het benodigde hijsgereedschap voorbereid en geassembleerd. Er werden twee sets evenaars voorbereid; iedere evenaar werd voorzien van een aantal stalen stroppen (Grommers) met aan het einde een harp-sluiting die men uiteindelijk aan de kettingen die men door rupsbanden van de rupskraan had gevoerd maakte. Deze twee sets evenaars werden samen aan weer een evenaar gemaakt met in het midden een haak. Deze evenaar met haak maakt het mogelijk om met twee kranen één last te hijsen. Zelfs als de ene kraan iets sneller hijst dan de andere zal de belasting door het gebruik van deze evenaar gelijk blijven.

DE5D0655

Nadat het hijsgereedschap voorbereid is en men een hapje had gegeten kon er begonnen worden. Allereest moest het hijsgereedschap over het gebouw heen getild worden om vervolgens aan de rupskraan vast gemaakt te kunnen worden. Hierbij was al goed te zien hoe de 2 kranen samen moeten werken. Een heel precies werkje waarbij de masten vaak maar een paar meter van elkaar vandaar waren.

DE5D0652

DE5D0657

DE5D0658

DE5D0659

DE5D0660

Toen men het hijsgereedschap achter het gebouw had laten zakken kon men beginnen met het zogenaamde “aanslaan” van de last. In dit geval een iets wat langdurig proces omdat het vooraf niet helemaal duidelijk is hoe de last uiteindelijk komt te hangen. Het zwaartepunt van de rupskraan ligt namelijk niet vast, dit kan men namelijk beïnvloeden door de mast te verstellen. Nadat met de rupskraan had aangeslagen tilde men de kraan een klein stukje op om te kijken hoe deze hing. De rupskraan hing scheef doordat deze aan een kant iets zwaarder was dan aan de andere kant. Dit werd opgelost door aan een zijde een paar extra harp-sluitingen toe te voegen waardoor de rupskraan weer recht kwam te hangen.

DE5D0662

Nadat iedereen tevreden was met de manier waarop de kraan hing kon er begonnen worden met het hijsen van de rupskraan.

DE5D0663

DE5D0664

DE5D0665

DE5D0666

DE5D0669

Een hijsklus zoals deze komt niet heel vaak voor, dat was ook te merken aan de grote hoeveelheid publiek er op deze klus was af gekomen.

DE5D0679

Toen de rupskraan van achter het gebouw vandaan gekomen was, moest deze over het gebouw heen getild worden. Een manoeuvre waarbij de machinisten van beide kranen erg goed samen moeten werken. De rupskraan moest uiteindelijk namelijk tussen de 2 kranen op de grond komen te staan, dat betekende dus dat men de rupskraan tussen de 2 andere kranen door moest halen. Omdat deze manoeuvre niet zonder gevaar was werd de aangrenzende straat en het bijbehorende terras, waar eerst veel publiek aanwezig was, tijdelijk even ontruimd.

DE5D0685_2_3_4_5_6_tonemapped_LR1-copy

Aan de rupskraan heeft men 4 touwen vast gemaakt om er voor te zorgen dat deze niet gaat draaien tijden het hijsen.

DE5D0686

DE5D0690

DE5D0696

DE5D0698

Nadat de rupskraan weer veilig op de grond stond, klonk er applaus voor de mannen van Sarens, Job wel done!

2 thoughts on “Unieke hijsklus door Sarens te Breda (Tandemhijs AC500-2)”

Comments are closed.

#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
*/
show main info details details thumbnails thumbnails Like

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts